تاریخچه چانگان
چانگان موتورز نام یکی از شرکت های خودروسازی در چین است که دفتر مرکزی آن در شهر Chongqing چونگ کینگ و شانگهای کشور چین قرار دارد. اولین بار برند چانگان توانست با صدور مجوزی از سوزوکی مینی بار معرفی شود.
ریشه های اولیه تاریخچه چانگان را می توان در سال ۱۸۶۲ کشف کرد که Li Hongzhang یک کارخانه تامین تجهیزات نظامی به نام “تفنگ خارجی شانگهای” را تاسیس کرد. در سال ۱۹۳۷ و در طول جنگ چین و ژاپن هنگامی که شانگهای مورد حمله قرار گرفت، این کارخانه به چونگ کینگ منتقل شد.
در سال ۱۹۵۹، یک نهاد اسبق تصمیم گرفت طی یک قرارداد با دولت چین، تولید خودرو را آغاز کند و وسیله نقلیه ای با نام Changjiang نوع ۴۶ را ساخت. Changjiang اولین وسیله نقلیه ساخت چین بود! در سال ۲۰۰۹، چانگان دو خودروساز کوچکتر داخلی به نام های Hafei و Changhe را به وجود آورد. در سال ۲۰۱۳، چانگان برای بازسازی به دولت استان Jiangxi منتقل شد و بعدا به یک شرکت فرعی از گروه خودروسازی دیگر چینی به نام BAIC منتقل گردید.
همکاری چانگان با فورد آمریکا
شرکت چانگان موتورز یکی از بزرگ ترین شرکت های جوینت ونچری (سرمایه گذار مشترک) است که با کمپانی فورد آمریکا سرمایه گذاری مشترکی را در بخش های طراحی بدنه و موتور آغاز کرده است. در واقع این دو بخش اصلی از ساختار خودروی چانگان، وامدار کمپانی فورد آمریکاست و به همین دلیل محصولات خودروسازی چانگان به واسطه این شریک تجاری در ایالات متحده آمریکا نیز به فروش می رسد.
می توان گفت کمپانی فورد جزء معدود شرکت های خودروسازی در چین است که در این کشور زیر برند ندارد. ایده زیر برند از سیاست های دولت چین در جهت انتقال دانش فنی صنعت خودرو به چین بوده است تا این کشور بتواند توانایی مهندسی خودرو را به میزان قابل توجهی افزایش دهد. در حال حاضر دفاتر مرکزی و طراحی چین علاوه بر شانگهای چین در تورین ایتالیا و میشیگان آمریکا واقع شده اند.
شرکت خودروسازی چانگان، یکی از چهار خودروساز بزرگ چینی و بزرگ ترین برند خودروساز در کشور چین است و بدون در نظر گرفتن محصولاتی که با همکاری خودرو سازی های بزرگ تولید می کند از لحاظ تولید و فروش برند چینی مقام اول را دارد.
از سال ۲۰۱۰ چانگان با فروش ۲.۳۸ میلیون خودرو؛ چهارمین تولیدکننده خودرو در صنعت خودروی چین شد. این شرکت همچنین در سال ۲۰۱۰ آرم جدیدی را برای عرضه محصولات مصرفی خود منتشر کرد، در حالی که تولید تجاری برند قبلی قوس قرمز را حفظ می کند.
همچنین بر اساس نظرسنجی های شرکت های معتبری همچون Autohomeدر سال ۲۰۱۵ در چین، در بین خودروسازان چینی که برندی متعلق به خودشان دارد، شرکت خودروسازی چانگان مقام اول را در میان مشتریان چینی کسب کرده است. شایان ذکر است در روز ۱۲ ماه دسامبر سال ۲۰۱۵ ، ارزش برند چانگان با رقم ۳۵.۴ میلیارد یوان ثبت شده است.
ورود چانگان به بازار ایران
تاریخچه چانگان در بازار ایران را می توان از سال ۱۳۹۳ پیگیری کرد و آن را قصهای پرغصه توصیف کرد که در آن زمان با تاخیر ۹ ماهه در تحویل خودروها به مشتریان، کمبود لوازم یدکی چانگان و قیمتگذاری بالا برای این کراساور همراه بود.
خودروی چانگان CS35
در پاییز ۱۳۹۵ و پس از شروع مونتاژ این محصول در خط تولید سایپا کاشان، قیمت CS35 کاهش محسوسی داشت و خریداران مدلهای اولیه وارداتی آن را با ضرر هنگفتی مواجه کرد. با این وجود میتوان گفت CS35 به سبب طراحی ظاهری متناسب و مشخصات فنی قابل قبول، میتواند بهعنوان یکی از خودروهای موفق در بازار کراساورهای جمع و جور ایران مطرح باشد.
خودروی چانگان EADO
عجیب است که چرا این خودرو نتوانست جایگاه مناسبی در بازار خودرو ایران پیدا کند. ایدو سدان زیبایی از چانگان است که سال ۲۰۱۰ به عنوان یک کانسپت رونمایی شد. سال بعد از آن در فرانکفورت بود که ویرایش نهاییاش معرفی شد و در نهایت سال ۲۰۱۲ به بازار پای گذاشت؛ اما حضور ایدو در ایران به سال ۲۰۱۵ یعنی حول و حوش ۱۳۹۴ برمیگردد. البته یک سال پیش از آن بود که خبر نهایی شدن مذاکرات سایپا و چانگان درمورد تولید این خودرو به گوش میرسید اما عمر عرضه آن به بعد از ۱۳۹۵ نرسید.
شاید بتوان یکی از دلایل شکست چانگان فوق را رویارویی سخت آن با جک J5دانست؛ خودرویی هموطن از شرکت رقیب یعنی کرمان خودرو که به لحاظ قیمتی و تجهیزات، مشتریان چانگان را به سمت خود کشاند. جالب است بدانید نسل دوم این خودرو ابتدای سال ۲۰۱۸ راهی بازار چین شد؛ نسلی جنجالی که برخی میگویند تقلیدی است از سوناتا LF.
یکی از مشکلات دارندگان خودروی چانگان تامین قطعات آنهاست. عدم دسترسی رانندگان به قطعات یدکی باکیفیت و اورجینال باعث شده است تا برخی از افراد به سبب این مشکل سراغ این کراس اور نروند. باباپارت، فروشگاه اینترنتی تخصصی فروش قطعات یدکی چانگان در تهران این مشکل را حل کرده و با ارائه قطعات یدکی چانگان همراه با تست سلامت فیزیکی کالا این اطمینان خاطر را برای مشتریان به وجود آورده است که دیگر نگران تامین قطعات نشوند.
2 پاسخ
I liked the individual touch you added to your article; it made it easier to relate to.
thanks for your attention